May 17, 2022
Werken, genieten, ontmoeten en verbinden in groene oase
Blauwhuis in Izegem is de overkoepelende naam van een fantastisch concept. Het omvat Kasteel Blauwhuis, Het Koetshuis en Blauwpoorte. Het kasteel dient om te werken, genieten, ontmoeten en verbinden. Het Koetshuis is een gezellige plek voor culinaire verwennerij en de site Blauwpoorte is volop in ontwikkeling als woon- en werkgebied.
In 1746 werd er voor het eerst gesproken over een kasteel. De toenmalige eigenaar trok een nieuw kasteel op met tuinen, vijvers en bossen. In 1804 werden een Engelse tuin en een beukenbos aangelegd. Later, tijdens verschillende verbouwingen door de jaren heen, verdwenen het poortgebouw en de zuidgevel. Een monumentale hoofdingang verscheen, de ronde kamer werd voorzien van een koepel en het kasteel werd permanent bewoonbaar gemaakt. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereld-oorlog werd het kasteel beschadigd en daarna opnieuw hersteld. In 1981 werd het kasteel officieel erkend als monument en stadszicht. Uiteindelijk vond in 2019 en 2020 een grondige renovatie plaats, waar de bouwheer blikvangers zoals de ronde kamer, de kapel en de eeuwenoude salons in ere herstelde. Ook de orangerie onderging een metamorfose. Met respect voor het rijke verleden is Blauwhuis klaar voor de toekomst. Als kloppend hart van de stad Izegem is het een warme ontmoetingsplaats voor elke generatie. Een trekpleister waar geschiedenis en toekomst samenkomen.
Van orangerie tot Koetshuis
Het Koetshuis is een moderne gastrobar met klassieke invloeden en een wereldse twist. Het is er aangenaam en gezellig vertoeven in een vernieuwend en betaalbaar concept. Toch zal dit concept vanaf juni even stoppen en plaatsmaken voor een eventlocatie en vernieuwende zomerbar. “Zodra Blauwpoorte verder is afgewerkt, overwegen we om de gastrobarformule opnieuw in te voeren”, vertelt bouw- en kasteelheer Jan Romel. “Momenteel zijn er te veel klachten over de bereikbaarheid van de gastrobar en het ontbreken van wegwijzers naar de parking P1. De provincie geeft hiervoor geen toestemming.”
Het Koetshuis deed vroeger dienst als orangerie die onderdak bood aan paarden en koetsen en als was- en strijkplaats. Vandaag is het een plek van ontmoeting en ontspanning en een belangrijke schakel tussen Blauwpoorte en Kasteel Blauwhuis. Bewoners genieten in eigen tuin van een heerlijke maaltijd. De mensen die in Kasteel Blauwhuis aan het werk zijn, combineren dit ’s middags met een zakenlunch of sluiten de werkdag af met een heerlijk diner.
Werken en verbinden in Kasteel Blauwhuis
Een kantoor dicht bij huis huren, gelegen in het groen. Het lijkt een droom, maar in Kasteel Blauwhuis is het werkelijkheid. “Wie in alle rust wil werken, vindt hier zeker zijn gading. We leven in een tijd waar we zelf kiezen waar en hoe we werken. Steeds meer zelfstandigen werken in een gehuurd kantoor. Weg van de huiselijke beslommeringen en toch een thuisgevoel creëren. De werkplekken in Kasteel Blauwhuis zijn jong, fris en ruimtelijk. Werken in groene rust en ruisende stilte is bevorderlijk voor de concentratie”, vertelt Jan Romel.
In de kantoren van Kasteel Blauwhuis primeren gezondheid en welzijn. Alle kantoren zijn uitgerust met een luchtzuiveringssysteem. Dit elimineert pollen, fijnstof, bacteriën, virussen en schimmels in no time. Het Kasteel beschikt over voldoende vergaderruimtes. Deze ruimtes zijn aantrekkelijk ingericht, met een goede verlichting en verluchting en optimaal gefaciliteerd. Tussen het werken door bewegen, kan in het 12 hectare grote park. De kantoren zijn vlot bereikbaar via de nabijgelegen auto-, fiets- en spoorwegen. Voor zakelijke doeleinden ligt Izegem in het economische hart van Vlaanderen. Het gerestaureerde Kasteel Blauwhuis is eveneens een heerlijke locatie voor elk type samenkomst: een bedrijfsevent, lezing, seminar, … Het historisch gebouw biedt een waaier aan faciliteiten. Jan Romel: “We bieden topcatering en beschikken over de meest geavanceerde technologieën. Zo wordt je bijeenkomst een heus feest.”
Wonen in Blauwpoorte
Projectontwikkelaar Urbes ontwikkelde de site Blauwpoorte onlangs als woon- en werkgebied. Het domein ligt – gelet op de geschiedenis van de site – op een bijzondere locatie in een stijlvolle doorwaadbare parkzone. “Door de weelderige natuur is het aangenaam wonen”, vertelt Jan Romel. “Toch is er een goede verbinding met het station en het autoweggennet.” De meer-gezinswoningen bezitten een hoge belevings- en architecturale waarde. Ze zijn op de duurzaamste wijze ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architects. “De architectuur kenmerkt zich door een verregaande verfijning en detaillering. Er wordt in fases en gradueel van laag naar hoog gebouwd. Hierdoor liggen nog tal van mogelijkheden open.”
Het wooncomfort in Blauwpoorte is heel hoog. “De verwarming gebeurt door middel van geothermische warmtepompen die gepaard gaan met een passieve koeling. De plafonds zijn minstens 260 centimeter hoog en de appartementen zijn uitgerust met een uitgebreid domoticasysteem. Op alle daken liggen zonnepanelen.” Ook wat je ziet, hoort bij wooncomfort. Het uitzicht op het groene park verbetert het mentale welzijn.
Systeemintegratie
Blauwhuis staat volledig in symbiose met Blauwpoorte. Dit is een vernieuwende visie waarbij historische nostalgie en moderne architectuur, materialen en technieken van elkaar profiteren. “Door gebruik te maken van systeemintegratie krijg je uitwisseling en optimalisatie in energieverbruik”, gaat Jan Romel verder. “Wooncomfort in niet alleen wat je ziet, maar ook wat je niet ziet en het ene wordt door het andere versterkt. Dat is de toekomst van projectontwikkeling. Zodra waterstofpanelen op het dak kunnen, is het de bedoeling groene waterstof op te wekken. Op die manier voorzien we cv-ketels van energie voor de verwarming en sanitair van het kasteel en wekken we, via een warmtekrachtkoppeling, zowel warmte als elektriciteit op. Overtollige warmte wordt in het BEO-veld van Blauwpoorte gestoken en dit veld wordt aangewend om het kasteel passief te koelen en de opgenomen omgevingswarmte van het Kasteel en Koetshuis terug te geven aan het BEO-veld. De opgewekte elektriciteit gebruiken we voor de laadpalen en voor het voeden van luchtverversingsunits in de kelders van Blauwpoorte. Je verblijf in Blauwhuis is, zonder dat je het beseft, een gezondheidsboost.”
Bron: Werken, genieten, ontmoeten en verbinden in groene oase (bouwenaanvlaanderen.be)